Competiții

Jocurile Europene 2023: Elveția și-a adjudecat medaliile de aur la turneul de fotbal pe plajă. Moldova, printre cele mai bune 6 echipe din Europa! Rezultatele finalelor, la concursul masculin și la cel feminin. Galerie foto

Reprezentativa națională a Moldovei de fotbal pe plajă s-a clasat pe un onorabil loc 6 la Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska (Polonia), în divizia de elită. În ultima zi competițională, pe 1 iulie, tricolorii au cedat în fața puternicei reprezentative a Azerbaidjanului, scor 2-4. Să luăm însă pe rând șirul evenimentelor.

Meciul avu un început dinamic, pe contre, ambele formații căutând cu insistență golul. Soarta însă le surâde caucazienilor, care marchează în a doua jumătate a reprizei după o greșeală comisă la mijlocul terenului de portarul nostru Nicolae Garanovschi, care de altfel a avut o prestație foarte bună și până la acest regretabil episod, și după acesta.

La începutul mitanului secund reușim să marcăm datorită străduințelor lui Dumitru Graur, care interceptează mingea în jumătatea adversă, pe centru, și șutează puternic, fără nicio șansă pentru portarul advers: 1-1. După care însă inițiativa a trecut de partea azerilor, ei desprinzându-se la 3 goluri până la pauză (4-1). Iar pe parcursul ultimei reprize tricolorii, conduși de pe banca tehnică de antrenorul Ruslan Pernai, au organizat – așa cum ne-au obișnuit de-a lungul acestui turneu – un asalt de urmărire, de data acesta înscriind doar o singură dată: Grigore Cojocari a marcat un gol de toată frumusețea, după ce a șutat cu sete din propria jumătate de teren, iar mingea a ricoșat din transversală în vinclul porții, portarul rivalilor rămânând total neputincios la această fază, scor final 4-2.

Prestanță și caracter

Am câștigat astfel această ultimă repriză (1-0), după cum am făcut-o și în precedentele două partide: 3-0 cu Polonia și cu Ucraina. În meciul cu Azerbaidjan am avut, conform datelor statistice, o posesie egală a mingii, depășindu-i chiar pe caucazieni la capitolul șuturi spre poartă și pe spațiul porții (22-19). Poate ne-a lipsit puțin noroc, dar și experiența unor jocuri disputate cu echipe de elită, de cel mai înalt nivel european – o carență care sperăm în scurt timp să fie depășită.  

Grație victoriei din ziua precedentă asupra formației gazdă, Polonia, cu 8-6, naționala Moldovei s-a situat printre cele mai bune șase selecționate ale Europei, demonstrând prestanță, caracter, dar și o bună pregătire fizică și tehnico-tactică. Dumitru Graur a devenit, cu 6 reușite, golgheterul selecționatei noastre la acest prestigios turneu european, fiind urmat de Leonid Podlesnov (5 goluri marcate) și Grigore Cojocari (4).

Este de menționat că buna pregătire și deplasarea la acest turneu a selecționatei Moldovei au fost în mare parte asigurate de sprijinul acordat de Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) și de Asociația pentru Susținerea Inițiativelor Comunitare și Sportului (ASICS), partenera Federației Sportive de Fotbal pe Plajă din R. Moldova.

În ceea ce ține de configurația finală a clasamentului, în disputa pentru locul 7 Ucraina a învins formația gazdă, asta după ce era condusă în ultima repriză cu 0-2.

Ucraina – Polonia 3-2 (0-0, 0-0, 3-2).

Finalele:

Elveția – Italia 5-2 (2-1, 0-0, 3-1).

De remarcat că ambele finaliste au evoluat în aceeași grupă cu echipa Moldovei, dovadă că am avut și un pic de ghinion cu tragerea la sorți, însă chiar și în aceste condiții am prestat un joc de cel mai înalt nivel.

De această dată, naționala Elveției și-a luat din plin revanșa pentru înfrângerea din faza grupelor (3-5), dominând echipa Italiei la toate capitolele. În treacăt fie spus, formația din țara cantoanelor l-a avut în componență pe golgheterul și cel mai valoros jucător al turneului, fotbalistul de origine sârbă Dejan Stanković.

În finala mică, lupta pentru medaliile de bronz a câștigat-o lotul spaniolilor, după seria de penalty.

Spania – Portugalia 5-5 (1-1, 3-3, 1-1), 2-0 la lovituri de departajare.

În concursul feminin, după un meci de infarct, distincțiile de aur au revenit selecționatei spaniole, care a fost condusă în două rânduri de ucrainence, însă de fiecare dată a egalat în extremis, în ultimele secunde ale reprizelor, grație paselor inspirate ale goalkeeper-ului lor. Iar la loteria loviturilor de departajare iarăși a ieșit în evidență superioritatea portarilor Spaniei.

Feminin, finala mare: Spania – Ucraina 2-2 (0-0, 0-0, 1-1, 1-1), 5-3 la lovituri de departajare.

Medaliile de bronz și le-au adjudecat portughezele, care s-au impus în repriza adăugată, după un meci încrâncenat, în fața gazdelor.

Finala mică: Portugalia – Polonia 5-2 (0-1, 1-1, 1-0, 3-0).

Date statistice:

1 iulie. Arena Tarnow Beach.

Azerbaidjan – Moldova 4-2 (1-0, 3-1, 0-1).

Au marcat:  Amid Nazarov (8), Sabir Allakhguliyev (16), Ramil Aliyev (20), Fuad Huseynov (23-penalty) / Dumitru Graur(15), Grigore Cojocari (26).

Arbitru: Angelika Gebka (Polonia), asistenți: Francisco Da Costa (Portugalia), Lukasz Ostrowski (Polonia)

Azerbaidjan: Vagif Shirinbayov, Elchin Gasimov – Amid Nazarov, Orkhan Mammadov, Jomard Bakhshaliyev, Sabir Allakhguliyev, Elshad Manafov, Isa Zeynalli, Fuad Huseynov, Ramil Aliyev, Kamran Gurbatov, Huseyn Akhundov. Antrenor: Zeynal Zeynalov.

Moldova: Ruslan Istrati, Nicolae Garanovschi – Nicolae Ignat, Leonid Podlesnov, Grigore Cojocari, Vasile Mîță, Dumitru Graur, Evgheni Borovschi, Alexandru Sîrghi, Artiom Turta, Serghei Schițenco, Alexandr Ceh. Antrenor: Ruslan Pernai.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *