ISTORIA FOTBALULUI PE PLAJĂ

Apariția acestui joc s-a întâmplat foarte spontan. Inspirați de bătăliile de fotbal la scară largă, tinerii din Brazilia au decis să profite de numeroasele plaje de nisip și să le transforme în terenuri de fotbal. În curând, fanii fotbalului pe plajă au început să găzduiască primele meciuri de amatori, iar popularitatea acestui format de fotbal a început să crească treptat. Foarte curând, un sport exclusiv amator a devenit popular în întreaga lume, cu toate acestea, toate turneele și meciurile de fotbal nu au avut loc la nivel oficial. Cu toate acestea, în 1992 situația a început să se schimbe. Anul acesta s-a format o organizație a cărei sarcină principală este dezvoltarea acestui sport. Organizația a fost numită Beach Soccer Worldwide (BSWW) – organizația mondială a fotbalului pe plajă, care a fost principalul inițiator al popularizării variației de plajă a jocului popular. Majoritatea angajaților BSWW au dezvoltat activ regulile și cerințele pentru joc. În realitățile de astăzi, această organizație monitorizează respectarea regulilor, menține un rating de cluburi și echipe din diferite părți ale planetei noastre și, de asemenea, încearcă să ofere tot felul de sprijin pentru dezvoltarea acestei direcții de joc. Este important să înțelegem că BSWW nu este doar o organizație sportivă care se preocupă exclusiv de controlul jocului. Ea este, de asemenea, fondatoarea unei fundații care are obiective clare care depășesc sportul. Membrii organizației poziționează fotbalul pe plajă ca un instrument pentru a face față unei varietăți de probleme sociale. Membrii fundației au trei obiective principale:
  1. Îngrijirea mediului și promovarea utilizării atente a resurselor naturale;
  2. Pentru a populariza sportul și un stil de viață sănătos în rândul populației tinere de pe planeta noastră;
  3. Atragând atenția asupra unei boli precum cancerul de piele, tot felul de asistență acordată instituțiilor medicale specializate în această boală.

ECHIPĂ

Fiecare echipă este formată din cinci membri, unul dintre ei este portarul. La fel ca în fotbal, o echipă poate include supleanți suplimentari, dar doar cinci pot fi pe teren pe rând. Jucătorii pot fi înlocuiți dacă unul dintre ei este accidentat sau trebuie înlocuit din motive tactice.

ECHIPAMENT

Versiunea de plajă a jocului are reglementări stricte legate de forma participanților. Toți jucătorii de teren poartă pantaloni scurți și tricouri de culoare solidă. De asemenea, este obligatoriu să aveți numărul jucătorului pe spate. Portarul echipei poate purta o uniformă care nu se potrivește cu culoarea echipamentului jucătorilor de teren. De asemenea, în loc de pantaloni scurți, portarul poate purta pantaloni de trening.O condiție prealabilă este ca atunci când două echipe se întâlnesc, uniforma nu poate avea aceeași culoare. De regulă, această problemă este discutată înainte de începerea unui meci de fotbal. 

MINGE

Este imposibil să ne imaginăm un joc productiv și distractiv fără o minge de înaltă calitate. Pentru întâlnirile profesionale, nu aveți nevoie de una, ci de până la 12 bile - una este utilizată ca cea principală, restul sunt folosite dacă cea principală este deteriorată. Este demn de remarcat faptul că cerințele pentru minge sunt aproape aceleași ca pentru fotbalul mare. Pentru fabricarea sa, utilizați piele naturală de înaltă calitate sau un înlocuitor artificial care o imită.O condiție prealabilă este ca atunci când două echipe se întâlnesc, uniforma nu poate avea aceeași culoare. De regulă, această problemă este discutată înainte de începerea unui meci de fotbal. Unii fani de fotbal se întreabă cât de mult cântărește o minge de fotbal pe plajă? Reglementările stipulează în mod clar că greutatea acestui echipament sportiv nu trebuie să depășească 440 de grame, dar, de asemenea, să nu fie mai mică de 400 de grame. Circumferința mingii nu trebuie să fie mai mică de 68 cm, dar nu mai mare de 70 cm. Fiecare bilă este verificată cu atenție pentru a se deteriora înainte de joc, iar presiunea mingii în interiorul camerei trebuie să fie între 0,6 și 1,1 atmosfere.

TEREN DE JOC

Terenul de fotbal nu trebuie să fie amplasat direct pe plajă, dar terenul trebuie acoperit cu nisip. Prin urmare, uneori întâlnirile se țin pe motive artificiale, ale căror condiții sunt aproape identice cu cele ale jocului pe terenul de pe plajă.

Mărimea terenului pentru versiunea de plajă a fotbalului este mult mai mică decât cea a fotbalului mare. Lungimea câmpului mediu atinge 36 de metri, lățimea - 27 de metri. Platforma are o formă dreptunghiulară. Marginile terenului sunt marcate cu bandă albastră, care înlocuiește linia obișnuită de fotbal alb.Steagurile sunt folosite pentru a crea o margine vizuală a zonei de penalizare. De asemenea, sunt așezate în mijloc cu două margini pentru a marca linia centrală. Postul de gol nu este practic diferit de cel cu care suntem obișnuiți la poartă în fotbalul mare. Lățimea porții - 5,5 metri, înălțimea - 2,2 metri.O condiție prealabilă este ca atunci când două echipe se întâlnesc, uniforma nu poate avea aceeași culoare. De regulă, această problemă este discutată înainte de începerea unui meci de fotbal. 

CARTI DE PENALIZARE

Există trei tipuri de cărți folosite în fotbalul pe plajă - galben, albastru și roșu. Culoarea fiecărui card este utilizată pentru a indica gravitatea încălcării regulii și consecințele încălcării.

CARD GALBEN

Fiecare arbitru trebuie să utilizeze în mod responsabil orice carte de culoare. Se folosește un card cu culoarea necesară în funcție de tipul de încălcare. În majoritatea cazurilor, se folosește un cartonaș galben.

CARTONAȘ ALBASTRU

Arbitrii de fotbal pe plajă înlocuiesc cartonașul galben. Cardul este utilizat de către judecător la propria sa discreție pentru încălcări care nu sunt grave.Dacă un jucător vede o carte albastră, este suspendat din joc timp de 120 de secunde. În cazul în care echipa are deja doi fotbaliști suspendați, suspendarea de două minute poate fi înlocuită cu un cartonaș roșu.

CARD ROSU

Semnul pe care îl luăm în considerare este folosit de arbitru ca o cerință pentru ca un jucător să părăsească terenul de fotbal. După ce un jucător vede un cartonaș roșu, acesta trebuie să părăsească terenul fără dreptul de a reveni la joc după sfârșitul perioadei curente. În unele cazuri, în timpul campionatelor și turneelor, după ce a primit un cartonaș roșu, el ratează mai multe meciuri simultan. 

JOCURI DE PLAJĂ MONDIALE

Din momentul în care fotbalul pe plajă a devenit interesant pentru Comitetul Olimpic, posibilitățile sportului au început să se extindă. În 2019, au fost organizate un fel de jocuri olimpice de fotbal pe plajă. La ele au participat cele mai puternice 6 echipe din acest sport. Este demn de remarcat faptul că Jocurile Mondiale pe plajă includ nu numai fotbal, ci și volei, handbal, tenis și alte sporturi pe plajă.Rezumând, trebuie spus că fotbalul pe plajă a devenit mult timp un sport profesionist și a devenit parte a organizației mondiale FIFA. Meciurile de fotbal se joacă în stadioane aglomerate, iar baza de fani se extinde în fiecare an. Deși acest sport se numește fotbal, nu este doar un joc - este o întreagă filozofie și stil de viață al oamenilor care sunt serios interesați de el.

Află mai multe noutăți