Competiții

Finala mare: Moldova – Turcia 5-3.

Tricolorii s-au impus la Campionatul European de fotbal pe plajă, Divizia B

Reprezentativa Moldovei de fotbal pe plajă și-a adjudecat trofeul principal al Campionatului European (Euro Beach Soccer League), Divizia B. Turneul s-a desfășurat în perioada 27-31 iulie 2022 pe terenul de nisip al Arenei amplasate în Parcul „La Izvor” din Chișinău.

Dreptul de a disputa finala mare a competiției continentale le-au obținut selecționatele Moldovei și Turciei, care au învins în toate cele 4 meciuri pe care le-au avut de jucat pe parcursul întrecerii. Astfel, naționala noastră a surclasat, rând pe rând, echipele reprezentative din Malta (4-1), Anglia (4-1), România (3-0) și Grecia (5-1 în semifinale), iar Turcia a trecut de Letonia (3-2), Danemarca (1-0 după prelungiri), Lituania (3-1) și în semifinale de Kazahstan (12-10).

Dominare copioasă în debut

Finala dintre Moldova și Turcia a început cu atacul oaspeților, care au administrat o bară din lovitură liberă, după care portarul nostru Ruslan Istrati a avut două intervenții salvatoare, petrecute într-un interval de doar un minut. Apoi Alexandru Eremia obține dreptul la lovitură liberă din propria jumătate de teren, pe care o execută cu mare forță și precizie, portarul oaspeților, Mehmet, abia reușind să devieze mingea în corner. Iar această fază fixă se finaliză cu șutul precis al lui Andrei Negara din fața porții: 1-0. Nu trecu niciun minut că Leonid Podlesnov majoră avantajul tricolorilor, ieșind victorios într-o luptă încrâncenată din fața porții și înscriind din poziție culcat!

Oaspeților nu le venea să-și creadă ochilor, ei totuși avântându-se furibund în iureșuri de atac, însă goalkeeperul nostru de fiecare dată a intervenit salvator. Iar în ultimele secunde ale reprizei, Grigore Cojocari a întreprins un veritabil raid prin defensiva adversă, pe final fiind „cosit” de pe picioare – penalty, pe care îl fructifică chiar în ultima secundă a primului mitan, scorul la pauză arătând un neverosimil 3-0!

Dorință de revanșă

Se vedea de la o poștă că pentru repriza a doua turcii au ieșit cât se poate de hotărâți în vederea revanșării, prima treime a căreia se află sub dominația lor totală. Portarul Istrate face în continuare minuni. După care jocul se echilibrează, ambele formații încleștându-se într-o confruntare extrem de solicitantă din punct de vedere fizic. Lupta se desfășura într-o opoziție de surdină, într-o împletire de picioare ce frământau cu mare trudă și îndârjire terenul de nisip al Arenei.

Iar în minutul 20, Nicolae Ignat, autorul celui mai frumos gol al Campionatului European de anul trecut, a marcat în stilu-i ce l-a făcut celebru – a trimis o minge practic de la propria poartă, lobând cu o precizie uluitoare portarul echipei rivale: 4-0! Spre meritul echipei turcești, ea nu s-a resemnat la acest scor copleșitor, și-a jucat în continuare șansa, iar cu 16 secunde până la pauză, Cem Keskin reduce din diferență cu o foarfecă de toată frumusețea: 4-1.

Începutul celei de-a treia reprize se află în totalitate sub semnul atacurilor neîntrerupte ale oaspeților. Și iarăși în repetate rânduri ieși salvator la rampă Ruslan Istrati. Iar în min. 29, Yasin reduce din handicap, înscriind din lovitură liberă, pe care arbitrul i-a acordat dreptul să o execute în mod repetat (prima încercare a fost interceptată cu succes de Istrati).

Final izbăvitor

Situația din teren devenea tot mai încordată, mai încinsă. Echipa oaspete își căuta cu insistență șansa de a reveni. Pericolul plana permanent asupra porții discipolilor lui Ruslan Pernai. Însă ei se apărau cu măiestrie, „mușcând” periculos pe contraatac. Iar cu 2 minute înainte de soneria finală, Grigore Cojocari își puse în aplicare atuul, marcând din lovitură liberă: 5-2. Cu 10 secunde înainte de sfârșitul meciului, selecționata Turciei reușește să mai înscrie o dată, Cem Keskin trecându-și în cont dubla: finalizează cu capul centrarea venită din corner. Scor final 5-3, iar tribunele arhipline sunt în delir! Suntem campionii Diviziei B a turneului continental. Această reușită a oferit dreptul echipei noastre naționale să evolueze la Jocurile Europene, ce vor avea loc în perioada 21 iunie – 2 iulie 2023 la Cracovia-Malopolska (Polonia). De asemenea, reprezentativa Moldovei a promovat în Divizia A, cea de elită, în cadrul căreia va evolua anul viitor.

La ceremonia festivă de premiere, marcată de artificii și muzică dedicată campionilor, lui Ruslan Istrati i-a fost înmânat trofeul pentru Cel mai bun portar, pe care l-a primit din mâinile lui Alexandru Golban, directorul turneului. Grecul Andreas Katsoulis cu 8 reușite a devenit golgheterul competiției (premiul i-a fost înmânat de Eduard Crețu, președintele Federației Sportive de Fotbal pe Plajă din Moldova), iar căpitanul echipei noastre, Grigore Cojocari a fost desemnat Cel mai bun jucător al întrecerii, trofeul fiindu-i oferit de Leonid Oleinicenco, președintele FMF. Apoi reprezentativa Turciei a primit însemnul pentru locul 2, înmânat de către Jose Ponset, directorul de evenimente la Federația Internațională de fotbal pe plajă.

Pe final, formația campioană și echipele premiante au intrat în posesia cupelor și cadourilor oferite din partea organizatorilor. De remarcat că medaliile de bronz au revenit selecționatei Greciei, care în finala mică a s-a impus cu 5-3 în fața Kazahstanului.

Vă prezentăm celelalte rezultate ale partidelor din 31 iulie curent:

Malta – Lituania 4-9, meci pentru locul 11;

Georgia – Norvegia 3-3, 2-4 la penalty, meci pentru locul 9;

Danemarca – Anglia 3-2, meci pentru locul 7;

Letonia – România 2-3 după prelungiri, meci pentru locul 5.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *