FSFPM

BSC Nistru Chișinău, argint la turneul Varna International Beach Soccer Cup

Formația de fotbal pe plajă BSC Nistru Chișinău a cucerit distincțiile de argint ale turneului Varna International Beach Soccer Cup. Ediția a IV-a a competiției s-a desfășurat în perioada 14-16 mai a.c. la Stadionul Asparuhovo din orașul Varna (Bulgaria). Întâietatea și-au disputat-o patru echipe, jucând în sistem elvețian, fiecare cu fiecare.

Început de zile mari

Formația noastră, condusă de pe banca tehnică de managerul Ruslan Pernai, a dat dovadă de o pregătire bună din punct de vedere tehnico-tactic, dar și de calități volitive extraordinare. Dar să luăm pe rând cursul evenimentelor sportive derulate pe cochetul stadion cu teren de nisip din Varna.

În primul său meci din cadrul întrecerii, formația din capitala Moldovei s-a confruntat cu clubul din România, ACS West Deva. Scorul a fost deschis de compatriotul nostru Andrei Florea, care a reușit o boltă peste portarul echipei din Hunedoara, acesta din urmă ieșit într-un mod neinspirat spre centrul terenului. Iar în a doua repriză Florea a realizat dubla, marcând de această dată din lovitură liberă. 

Apoi urmă un șut puternic al chișinăuianului Nicolae Ignat, respins de goalkeeperul din Deva, însă Andrei Negară, căpitanul echipei noastre, fu primul la preluare, majorând diferența până la trei goluri. La sfârșitul meciului, portarul formației române, Andrei Paul Neag, a micșorat din handicap, stabilind scorul final de 3-1 (1-0, 2-0, 0-1). Astfel discipolii lui Ruslan Pernai, care este și antrenorul reprezentativei naționale a Moldovei, au acumulat primele trei puncte în clasament. Ei au evoluat în următoare componență: Ruslan Istrati (portar), Andrei Negară (căpitan), Grigore Cojocaru, Nicolae Ignat, Andrei Florea, Victor Iordachi, Alexandr Arefiev, Alexandru Eremia, Dumitru Graur.

Vă prezentăm și componența echipei din România: Andrei Kelemen, Andrei Paul Neag (ambii portari), Ionuț Florea, Robert Pîslaru, Ionel Posteucă, Răzvan Radu, Iulian Răvoiu, Toma Vincene, Mihai Voica, Daniel Zaharia. Antrenor: Ionuț Florea.

În meciul următor, care a avut loc în ziua a doua de concurs, Nistru a învins fără drept de apel echipa din Grecia, Napoli Patron. Aceasta din urmă a reușit deschiderea scorului în minutul 11, prin Andreas Sofols. Apoi însă fotbaliștii noștri cu adevărat s-au dezlănțuit în teren, înscriind Nicolae Ignat (de trei ori), Alexandru Eremia, Grigore Cojocaru și Andrei Florea.

Unul dintre cele mai dificile însă s-a dovedit a fi al treilea meci cu participarea băieților noștri, jucat în compania celor de la MFC Spartak Varna, discipolii școlii moldovenești de fotbal pe plajă impunându-se cu 5-2 (1-0, 0-1, 4-1). Golurile au fost marcate de Dumitru Graur (două), Andrei Florea, Alexandr Arefiev, Nicolae Ignat, respectiv Filip Filipov (două).

Finala

Astfel, cu nouă puncte în palmares, echipa din Moldova s-a situat pe primul loc în clasament și, potrivit regulamentului, s-a întâlnit în meciul final cu ocupanta poziției a doua, Spartak Varna. De această dată meciul a purtat un caracter mult mai încrâncenat, deși după primele două reprize părea că iarăși vom avea parte de o victorie binemeritată.  

Echipa noastră reușește deschiderea scorului chiar din debutul meciului, prin golul marcat din penalty de Andrei Negară. În minutul 8, Filip Filipov egalează, însă fotbaliștii noștri preiau conducerea grație strădaniilor lui Dumitru Graur, care este primul la preluare: 2-1 pe final de primă repriză. Mitanul secund iarăși începe cu o lovitură de la punctul de pedeapsă, dar portarul bulgar parează șutul lui Victor Iordachi. Meciul continuă să se desfășoare pe contre, iar pe la mijlocul reprizei a doua Grigore Cojocaru trage puternic de la distanță, devierea intenționată a lui Andrei Negară ducând la majorarea scorului (3-1). Apoi veni un gol de toată frumusețea marcat de jucătorul român al echipei gazde: Marian Măciucă reușește o lovitură de mare maestru, prin săritură din întoarcere de la mijlocul terenului: așa-zisa „bicicletă” (3-2).

În partea a treia a meciului, D. Graur câștigă lupta în fața porții adverse, deposedându-l pe fundaș de minge. Apoi se mișcă lateral în stânga și-l face pe goalkeeper să se dezechilibreze, după care marchează fără nicio dificultate (4-2). Presiunea chișinăuienilor la poarta gazdelor se face tot mai simțită, iar N. Ignat înscrie al cincilea său gol la acest turneu (5-2). Părea că soarta meciului e pecetluită, însă stăpânii terenului aveau altă părere. Mai întâi M. Măciucă reușește încă o „bicicletă”, practic „înșurubând” mingea în plasă (5-3). Iar cu 80 de secunde înainte de expirarea timpului regulamentar de joc, o eroare a lui N. Ignat permite discipolilor lui Semion Hristov să reducă din diferență: lovitura liberă a lui „Maci” (Marian Măciucă) este parată de Ruslan Istrati, însă Stanislav Djambazov este primul la preluare (5-4). Iar doar cu 15 secunde înaintede fluierul final al arbitrului, coșmarul devine realitate: același Stanislav Djambazov egalează din centrarea lui Kaloian Țvetkov (5-5). Urmau deci încă șase minute de confruntare, care au adus câștig de cauză echipei din Bulgaria: Ivan Martinov a demonstrat o pregătire tehnică de excepție, trimițând o boltă cu capul în spatele portarului nostru.

În finala mică formația din România, ACS West Deva, a surclasat cu 3-1 echipa elenă Napoli Patron, pe care o mai învinsese și în prima fază a întrecerii. Golurile românilor au fost marcate de Daniel Zaharia, Iulian Răvoiu și Mihai Voica.

Nistru Chișinău a fost cea mai rezultativă la acest turneu, marcând 19 goluri. Competiția face parte din programul de pregătire în vederea startului noului sezon de fotbal pe plajă, care va fi inaugurat la noi în republică odată cu începutului Campionatului național, în data de 5 iunie curent.

Reamintim că ediția precedentă a turneului Varna International Beach Soccer Cup 2019 a fost câștigată de selecționata Moldovei.

Iulian BOGATU

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *